Alap Európa Kft

Alap Európa - Quality Support Services

H-8200 Veszprém, Kistó u. 21. Shopfloor:+36209694095 Office:+36209376591 E-mail:info@alapeuropa.com

2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00323 – Sajtóközlemény

2020 | 08 | 25

CoreComm SI Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., Alap Európa Fejlesztő és Tanácsadó Kft. és PANNON EGYETEM

Különböző építőanyagokba integrálható, innovatív kialakítású napelem panelek gyártásfejlesztése, magas fokon automatizált, adaptív gyártási technológia kialakításával” című K+F+I projekt indítása

A CoreComm SI Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., valamint a(z) Alap Európa Fejlesztő és Tanácsadó Kft. és PANNON EGYETEM sikerrel pályázott a 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00323 azonosító számú, „Különböző építőanyagokba integrálható, innovatív kialakítású napelem panelek gyártásfejlesztése, magas fokon automatizált, adaptív gyártási technológia kialakításával” című kutatás-fejlesztési projekt megvalósítására. A projekt 1.226.597.260 Ft összköltségéből a konzorciumi tagok összesen 702.256.631 Ft vissza nem térítendő támogatást nyertek el, a projekt átlagos támogatási intenzitása 57,25%. A projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a ’PIACVEZÉRELT KUTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS PROJEKTEK TÁMOGATÁSA’ pályázati program finanszírozásában valósul meg. A projekt fizikai megvalósítása 2020.04.01-én vette kezdetét, fizikai befejezésére várhatóan 2023.12.31-én kerül sor.

 

A projekt megvalósítása konzorciumban történik, mely elősegíti a fejlesztés sikeres végrehajtását mind elméleti, mind gyakorlati oldalról. A konzorcium tagjaként a Pannon Egyetem biztosítja a fejlesztéshez szükséges elméleti, lexikális tudást. Ehhez az elméleti tudáshoz társul a két közreműködő jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező vállalat, melyek közül a CoreComm SI Kft. sok éves know-howval rendelkezik a napelemes termékek gyártását és piacát tekintve, míg az Alap Európa Kft. jelentős tapasztalatokat halmozott fel a minőségbiztosítás, minőség-ellenőrzés és méréstechnika területein.

A projekt során egy univerzális, adaptív, egyedi gyártás és hozzá kapcsolódó termék koncepció kifejlesztése a cél. Ez a technológia és az általa biztosított megnövelt gyártási kapacitás (az eddigi havi 30.000 termék helyett havi közel 50.000 termék) könnyedén igényre szabható bármilyen egyedi napelemes rendszer, panel esetén. A végtermék, mint egyedi napelemes termék közvetlen módon hasznosítja a napenergiában, mint megújuló erőforrásban rejlő lehetőségeket, ezáltal elősegítve háztartási és ipari szinten a tisztább és fentarthatóbb energia előállítását. A fejlesztés végtermékei egyrészt egy uniformizált, adaptív, magas fokon automatizált gyártási technológia, másrészt olyan egyedi méretű, kialakítású, teljesítményű napelem panelek, melyek energiatermelő felületként alkalmasak építőanyagba integráltan tető (napelemes tetőcserép), homlokzati (napelemes homlokzat, árnyékoló) és járó (napelemes térkő, padozat) felületek burkolására.